середа, 10 червня 2020 р.

Книги-ювіляри 2020 року

Шановні читачі!
Новобузька районна бібліотека для дітей в рамках Літніх читань продовжує знайомити вас з цікавинками книжкового фонду. І зараз ми поговоримо про книги-іменинники.
У 2020 році почесне 120-річчя відзначає відома казка «Чарівник країниØ Оз», написана американським письменником Лайменем Френком Баумом. Вона розповідає про маленьку дівчинку з Канзасу Дороті і її песика Тото, чий будиночок був перенесений ураганом в чарівну країну Жевунів. Дороті зустрічає Добра Чарівниця Півночі дарує їй срібні черевички  і радить  йти по дорозі з жовтої цегли в Смарагдове Місто, де живе чарівник країни Оз. По дорозі головні герої зустрічають друзів і розкривають особливості їх характерів. Літературний переклад казки зробив Олександр Волков «Чарівник Смарагдового Міста».
В середині 20-го століття активно розвивалася фантастична література. Так, в 1950 році був надрукований  виданий роман відомого американського письменника Рея Дугласа Бредбері «Марсіанські хроніки», якому  виповнюється 70 років. Це збірка оповідань і нарисів про події на Марсі, що охоплює період з 1999 по 2026 роки. До речі сам Рей Бредбері також ювіляр і в серпні 2020 року йому мало б виповнитися 100 років з дня народження.
Якихось 130 років тому було опубліковано відомий твір, який наразі вивчається у старших класах – «Портрет Доріана Грея», написаний Оскаром Уайльдом.
Почесні 70 років в 2020 році відзначає твір «Лев, чаклунка і платтяна шафа», написаний Клайвом Стейплзом Льюїсом — ірландським письменником, поетом, викладачем, вченим і богословом. Книга написана в жанрі фентезі і входить в 100 кращих творів за версією журналу «Time», написаних англійською мовою. В даний час книга відома своїми історіями про чарівну країну Нарнії, куди головні герої потрапляють через платтяну шафу і проходять безліч пригод.
425 років з моменту публікації всесвітньовідомої трагедії Шекспіра «Ромео та Джульетта», що розповідає про любов молодого хлопця та дівчини з двох ворожих веронських родів.
 235 років з дати публікації книги «Пригоди барона Мюнхаузена»,Ø написаної письменником Еріхом Распе
  Цілих два століття тому була опублікована відома поема «Руслан таØ Людмила», яку написав Олександр Пушкін.
155 років тому вперше опубліковано роман «Вершник без голови», який написам Майн Рід.
 А ще 150 років тому Жуль Верн опублікував один з найвідоміших творівØ сучасності – роман «20000 ллє під водою», який сьогодні також вивчається за шкільною програмою.
55 років тому Микола Носов опублікував дуже популярну дитячу книгу, яка називається «Незнайко на Місяці».
180 років з часу першого виходу у світ збірки поетичних творів Тараса Шевченка «Кобзар»
Всі перераховані книги-ювіляри 2020 стали вагомим внеском у розвиток літератури, тому їх по праву називають світовою класикою. Автори прагнули не тільки вибудовувати образи головних героїв, висвітлювати соціальні проблеми, але і давати читачам оригінальні сюжети своїх творів.
 Ці книги є на поличках нашої бібліотеки і продовжують вабити до себе читачів



Немає коментарів:

Дописати коментар