вівторок, 30 червня 2020 р.

Література по програмі для семикласників


Шановні користувачі!
Новобузька районна бібліотека для дітей в рамках Літніх читань 2020 пропонує учням, які перейшли до 7-го  класу, програмові твори по зарубіжній літературі,  з фонду бібліотеки. Ці книги увійшли до золотої скарбнички світової літератури і знайомство з ними принесе вам багато задоволення!

Вальтер Скотт  Айвенго     Дія роману відбувається у ХІІ столітті. Читачі поринуть у життя середньовічної Англії, боротьбу з феодалами, пригоди чарівної красуні Ребекки, лицарські бої, жорстокі звичаї, справжнє кохання і вірну дружбу.
Биков Василь  Альпійська баллада   Василь Биков брав участь у Другій світовій війні і вважав обов'язком розповісти правду про неї.. У повісті дві сюжетні лінії:  епізоди втечі та переслідування в’язнів та історія кохання білоруського юнака Івана Терешка та італійки Джулії. Дія відбувається в середині Другої світової війни, в таборі військовополонених біля Альп. З концтабору здійснюють втечу радянський солдат Іван і італійська дівчина Джулія. Їх зустріч випадкова і несподівана. Разом вони проводять в Альпах "три величезних, як вічність, дні кохання, пізнання і щастя". Вони прагнуть врятуватися від переслідування, але німці наздоганяють втікачів. Це роман про справжнє кохання, якому ніщо не стане на заваді.
Джеймс Олдрідж Останній дюйм  Новела  "Останній дюйм" переносить читачів до Єгипту. Письменник загострює увагу на проблемі взаєморозуміння, стосунків між людьми, самотності та шляхів її подолання. Твір захоплює читачів не стільки збігом дивовижних обставин (герой-пілот  береться не за свою справу - він опускається на дно Червоного моря, де з ризиком для життя проводить підводні зйомки морських хижаків для телебачення), скільки своїм внутрішнім драматизмом.
Письменник розкриває складні й болісні переживання Бена: поранений акулами, він збирає останні сили, щоб будь-якою ціною врятувати сина, а головне - зламати глуху стіну відчуження, подолавши отой "останній дюйм", що відділяв його від власної дитини.
Грін Олександр  Пурпурові вітрила. Це  романтична повість-казка. Саме в ній ви знайдете людей, які здатні запалити полум'я добра, любові, сміливості оточуючих. Справжні, ніжні почуття, мрії і переконання, що в світі є місце для дива і доброти, несуть крізь усе життя герої повісті Олександра Гріна. Видання на російський і  українській мовах.
Едгар По Золотий жук.  Оповідання написане в 1843 році, один з ранніх зразків детективного жанру.  Нащадок старовинного аристократичного роду Вільям Легран, переслідуваний невдачами і банкрутством, біжить з Нового Орлеана і оселяється на пустельному острівці Салівон поблизу атлантичного узбережжя зі своєю собакою — ньюфаундлендом і старим слугою Джупітером. Одного разу під час прогулянки було знайдено «золотого» жука, якого вони загорнули у шматок знайденого поблизу пергаменту. А далі починаються містичні пригоди…
            Артур Конан Дойл. Записки про Шерлока Холмса.  Це перша збірка оповідань англійського письменника сера Артура Конан Дойла про славнозвісного детектива. Збірка вийшла у світу 1892 році. Герої оповідань — Шерлок Холмс і його друг доктор Ватсон стали улюбленцями читачів всього світу.
О.Генрі Оповідання. Доля американського письменника Уїльяма Сидні Портеру, відомого всьому світу під псевдонімом О. Генрі, була настільки надзвичайною, що сама могла б стати сюжетом захоплюючого роману.
У біографів О. Генрі до цих пір немає єдиної думки про кількість написаних ним новел. Одні стверджують, що письменником створено близько трьохсот новел, інші називають значнішу цифру — понад шістсот.
Одна з найдраматичніших новел О. Генрі, «Останній листок», залишає в душі не відчуття гіркоти, а дивовижне відчуття прояснення. Ми радіємо одужанню юною, Джонси, що знаходилася на краю загибелі, і захоплюємося самовідданістю її друзів, хоча одному з них, старому художникові Берману, довелося заплатити за порятунок дівчини власним життям.
У одній з найбільш відомих новел О. Генрі, «Дари волхвів», чоловік продає годинник, щоб купити своїй юній дружині набір гребенів для волосся. Проте вона не зможе скористатися подарунком, оскільки продала волосся, щоб, у свою чергу, купити чоловікові ланцюжок для годинника. Але і йому подарунок, на жаль, не стане в нагоді, адже годинника у нього більше немає. Сумна і безглузда історія, чи не так? І проте, коли О. Генрі говорить у фіналі, що «зі всіх дарувальників ці двоє були мудрими», ми не можемо не погодитися з ним, бо дійсна мудрість героїв, по думці автора, не в «дарах волхвів», а в їх любові і самовідданній відданності один одному.
            Герберт Уеллс Чарівна крамниця  Герберт Уеллс - автор великої кількості романів (найвідоміші - «Машина часу», «Людина-невидимка», «Війна світів», «Перші люди на Місяці»), оповідань - загалом близько 110, а ще - наукових праць з хімії, біології, педагогіки - їх близько 500. Залюблений у науку, Уеллс розповідає про дивовижні пригоди, які трапляються з людьми на Землі або на інших планетах у близькому чи далекому майбутньому. Разом з тим, Герберт Уеллс пише оповідання, які не спираються на науку, а дозволяють розквітнути людській уяві та фантазіям. В результаті в оповіді стирається тонка межа, що відокремлює реальний світ та людське уявлення про нього. 
Айзек Азімов Фах  В оповіданні автор описує суспільство на Землі у 66 столітті, де всі діти отримують знання через нейрокомпьютерні інтерфейси. Також Земля є постачальником спеціалістів для Зовнішніх світів.
Найголовнішими подіями у житті дитини є:
День Читання — дата у вересні, коли діти 8-ми років отримують навички читання;
День Освіти — дата у листопаді, коли підлітки 18-ти років отримують певну Освіту із стрічки з професійними знаннями;
Олімпіада — відбувається у травні, коли підлітки, що отримали Освіту, змагаються за вакансії запропоновані представниками Зовнішніх світів.
Освіта, яку отримують підлітки, вибирається в результаті аналізу їх мозку і її неможливо змінити. Звичайне навчання вже давно не застосовується, оскільки воно довготривале і не могло гарантовано забезпечити потребу у спеціалістах для численних колонізованих планет. Для підлітка після отримання Освіти, залишитись на Землі вважається професійним провалом. Така собі модель недалекого майбутнього. Проте написано воно у 1959 році, а в шкільну програму його включили не так давно. Привід замислитися…
Чекаємо на вас, любі читачі!

Немає коментарів:

Дописати коментар