неділя, 26 липня 2020 р.

Програмова література для восьмикласників



Шановні користувачі!
Новобузька районна бібліотека для дітей в рамках Літніх читань 2020 пропонує учням, які перейшли до 8-го  класу програмові твори по зарубіжній літературі,  що є у фонді бібліотеки. Знайомство з ними буде для Вас цікавим і корисним!

Шекспір В. Ромео і Джульєтта. Гамлет. Сонети.
23 квітня в Англії подвійне свято: День святого Георгія, покровителя Англії, і день народження англійського драматурга Вільяма Шекспіра. Цього дня в самому серці Лондона, на Трафальгареькій площі, панує урочиста атмосфера: актори з театру «Глобус» пропонують глядачам найкращі вистави, а все місто майорить червоно-білими прапорцями (символічні кольори святого Георгія). За свою блискучу творчу кар’єру В. Шекспір написав 37 п’єс, 2 поеми й 154 сонети.
 В цьому році виповнюється  425 років з моменту публікації всесвітньовідомої трагедії Шекспіра «Ромео та Джульетта», що розповідає про любов молодого хлопця та дівчини з двох ворожих веронських родів. Пристрасні почуття, що спалахнули між ними, суперечили сімейним традиціям, адже між їхніми родинами вирувала кровна ненависть.
Перший український переклад трагедії «Ромео і Джульетта» здійснив П. Куліш (1901). Відомі також переклади М. Вороного (1928), І. Стешенко (1952) і В. Мисика (1932 р., опубл. 1988 р.).
Мігель де Сервантес Сааведра. «Дон Кіхот». Сервантес створив вигадане походження історії. Він стверджує, що найняв історика мавра, щоб перекласти арабський рукопис, який письменник  випадково знайшов.
Головний герой, Алонсо Кіхано ─ незаможний дворянин, що прочитав багато лицарських романів. Ці романи так ввійшли в його фантазію, що Кіхано став переконаний, що він мандрівний лицар. Разом із простим селянином, зброєносцем, самозваний Дон Кіхот Ламанчський вирушив на пошуки пригод.
«Дон Кіхот» ─ найвпливовіший літературний твір  і вважається одним з багатьох найкращих романів взагалі.
Мольєр Ж.Б.  Міщанин-шляхтич П’єса створена в рамках класицизму: в ній збережена обов'язкова для класичної п'єси  єдність місця (будинок пана Журдена), часу (дія укладається о 24 годині) і дії (вся п'єса побудована довкола однієї головної ідеї).
Тема твору — схибленість Журдена на шляхетності; критика аристократії і викриття рабського плазування буржуазії перед панівним класом. П’єса відображає певний історичний етап розвитку буржуазії у Франції. Новоспечені буржуа, які накопичили чимало грошей, через особливості суспільного устрою відчували свою меншовартість порівняно із дворянами. Тому вони намагалися слідувати дворянським манерам, стилю поведінки, одягу, способу життя.
Антуан де Сент Екзюпері Маленький принц. Антуан де Сент-Екзюпері — видатний французький письменник, класик світової літератури народився  29 червня 1900 року у французькому Ліоні.
«Маленький принц» -  остання книга Сент-Екзюпері. Філософ­ська казка виявилась найбільш поетичним виразником ідей письменника. Екзюпері використовує форму притчі, яку потріб­но глибоко осмислити, хоча зовні здається, що мова йде про звичайні життєві події і по­ведінку персонажів. Це свого роду «Єванге­ліє» — вчення про те, як треба жити людям, щоб пізнати щастя, мир, почуття гідності. Автор переконаний, що найголовніше зна­ходиться всередині нас, у нашому ставлен­ні до моральних і матеріальних цінностей.
Влітку 1944-го 44-річний майор Сент-Екзюпері дістає дозвіл ще на дев’ять бойових польотів. З дев’ятого польоту він не повернувся, навічно залишившись у небі разом зі своїм  маленьким принцем…
Річард Бах Чайка по імені Джонатан Лівінгстон  Повість-притча розповідає про молоду чайку, яка навчилася літати, та присвячена самовдосконаленню і самопожертвуванню. Повість була вперше опублікована в 1970 році, а у 1973 році її було екранізовано.
            Барбара Космовська «Буба»,«Буба: мертвий сезон»;  Барбара Космовська -популярна польська письменниця, лауреатка численних літературних конкурсів. Ії роман  про життя польської шістнадцятирічної дівчинки, яку всі кличуть Бубою, хоча її справжнє ім’я – Агнешка. Вона мешкає разом із «зірковими» батьками (мама Марися – відома письменниця, яка пише жіночі романи, тато – ведучий телепрограм про людські долі) та дідом Генриком. Останній усі гроші програє в спортлото та захоплюється картами. Особливість твору – неперевершено лукавий гумор. До речі, у романі піднімається тема пияцтва та проблем, з якими стикаються діти алкоголіків.
Безліч інших цікавинок і новинок чекають на вас!!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар