пʼятниця, 15 лютого 2019 р.

Лютневий сніг весною пахне

   Місяць лютий найпримхливіший місяць. 
   15 лютого відзначаємо одне з двадцяти християнських свят – Стрітення Господнє. Стрітення в нашому краї, як і по всій Україні – не лише церковне свято. У цей день, за народним повір’ям, зима зустрічається з весною. На свято Стрітення проводиться спеціальне освячення свічок. Крім свічок у церкві освячують воду, яку набирають у ще невживану посудину і зберігають вдома за образами. Така вода, як і хрещенська має магічну, цілющу силу. В Україні це свято здавна шанується. Всі намагаються не працювати, а стежити за погодою, бо в цей день «лютий до березня в гості приїжджає», щоб «на Стрітення зимі з весною зустрітися». Хто кого переборе, то такою, вважають, і буде погода до початку березня. 
   У народній легенді розповідається, що зустрівшись на Стрітення, стара Зима й молоде Літо сперечаються - кому йти, а кому залишитися. Якщо під вечір потеплішає - Літо перемогло Зиму, якщо похолоднішає - навпаки. 
  Так сьогодні і відбувалось в районній бібліотеці для дітей. Завітали на гостини на свято – зустріч «Лютневий сніг весною пахне» вихованці д/с «Малятко та учні Новобузької ЗОШ №1 де з великим захопленням і усмішками на обличчях ознайомилися з історією та традиціями святкування цього свята, взяли активну участь у іграх «Крижані кульки», «Збери шишки», «Добери пару», «Склади квітку», «Хто кого перетанцює», де змагались дві команди «Зима» і «Весна». 
   Перемогла, зі слів вихованців дитячого садочка – дружба, а як буде насправді – побачимо!!!










Немає коментарів:

Дописати коментар